22 Aralık 2011 Perşembe

Alman Çoban Köpeği

Alman Çoban Köpeği, ülkemizde Kurt Köpeği, Alman Kurdu ya da K9 adıyla bilinir. Irkın orijinal adı: Deutsche Schaferhunde’ dir. Türkçe karşılığı ise: Alman Çoban Köpeği’dir. Bu ırkın adının doğru bir şekilde bilinmesi konusunda  çaba sarf edilmesi gerektiğini düşünüyorum.  Irkın adını doğru kullanmak, bu ırkla ilgili yanlış anlamaları da ortadan kaldıracaktır. Örneğin; geçmişte İngilizler bu ırkın adını sırf  “German” kelimesini telaffuz etmemek için “Alsatian Wolfhound” olarak değiştirmişlerdir. Bu değişiklik bir müddet sonra halkın bu ırkın kurtlardan geldiğini düşünmesine yol açmıştır. Bu daha sonra değişmiş olsa da günümüzde hala İngiltere’nin bazı bölgelerinde yoğunlukla “Alsatian” ismi duyulmaktadır. Ülkemize dönecek olursak bu ırkın doğadaki kurtlarla çiftleştirilerek üretildiğini düşünen ve yanlış bilgi sahibi olan insanların sayısı az değildir. Bu ırkın nasıl ortaya çıktığı konusuna gelince:
Captan Max von Stephanitz isimli bir süvari subayı, özellikle Almanya’da bulunan sürü güden köpeklerle ilgilenmişti. O köpekler o yılların gerçek iş köpekleriydi, hepsi değişik ebatlarda, değişik tipteydiler, ama ortak özellikleri zeki ve işe yatkın olmalarıydı.
1899 yılında katıldığı bir köpek şovunda adı Hektor olan bir çoban köpeği satın aldı ve kısa bir süre sonra köpeğin adını Horand von Grafarth olarak değiştirdi.
Horand 61 santim yüksekliğinde bir köpekti. Düzgün bir anatomiye sahip, atletik, güçlü ve hayat doluydu. Rengi bugünün boz renkteki Alman çobanları gibiydi. Bugün yaşasaydı  boz olarak tanımlanırdı. Kafası ve kulakları kolayca diğer köpeklerden ayırdedilebilirdi. Bugünün Alman Çoban Köpeği kafası gibi etkileyiciydi. Horand v. Grafarth derneğin üretim defterine kayıtlı ilk köpek oldu.
Horand alındıktan iki hafta sonra Stephanitz ve arkadaşı Arthur Meyer, Alman Çoban Köpeği Derneği Verein für Deutsche Schaferhunde (SV)’yi kurdular. İlk başkan Stepanitz, Arthur dernek sekreteri oldu. Sonradan, bir belediye başkanı, bir mimar, iki fabrika sahibi, bir otel sahibi ve bir hakim bu oluşuma katıldı ve bugün dünyanın en büyük tek ırk derneğinde görev aldılar. 1899’dan sonra her yıl bu yeni ırkın yarışmaları SV tarafından yapıldı. Stephanitz yıllarca bu yarışmalara hakemlik yaptı. 
Bugün ise bu derneğe 5000’i yabancı ülkelerde olmak üzere 100.000 üye kayıtlıdır. Bu da, bu derneği dünyanın en büyük tek ırk derneği yapmaktadır.

Alman çoban köpeği bütün dünyada en fazla bilinen çok popüler bir ırktır. Bu ırkın popüler olmasında sadece fiziksel güzellikleri değil, iş yapabilirlikleri kesinlikle etkili olmuştur. Rin Tin Tin, Strongheart ve K-9 isimli filmler ırkın geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlamışlarsa da Alman Çoban Köpeği’nin popülerliği hiç bir zaman geçici olmamıştır.
Bu ırk çok üstün zekasının yanısıra eğitilebilirliği ile bilinmekle birlikte sürü gütme, Enkazda ve doğada kayıp insanları tespit etmek için Arama- Kurtarma, polis servisinde Narkotik, Bomba Tespit ve Güvenlik, körlere rehber, engellilere yardımcı olmaktadır. Aile köpeği olarakta en uygun köpeklerden birisidir.
Bunların yanı sıra almancada koruma köpeği anlamına gelen „Schutzhund“ isimli sporu yaparlar. Bu spor; iz takibi, koruma ve itaat fazından oluşur. Schutzhund almancada koruma köpeği anlamına gelse de, köpeğin sahibiyle beraber uyum içinde hareket ettiği bir spor haline gelmiştir. Alman çoban köpeklerini test etmek amacıyla ortaya çıkan bu spora daha sonra, diğer ırklardan köpekler de dahil olmuşlardır. Shutzhund köpeğin zeka ve eğitilebilirliğini ortaya çıkaran bir spordur, aynı zamanda dayanıklılık, yapısal verimlilik, koku alma yeteneği, çalışma arzusu ve cesaretin sınandığı bir yarışmadır. Bu iş köpeği sporu gerek köpeğin yeteneklerini gerekse bu yeteneklerin sahibinin performansıyla olan etkileşimini ölçer, her yaştan kopek sahiplerini ortak bir amaç için biraraya getiren zevkli bir spordur.
 Irkın her işi yapabilmesinin ardında 100 yılı aşkın bir süre önce kurulmuş bir derneğin hiç durmadan üretim ve eğitim adına bilimsel ve teknik çalışmaları gelmektedir.
Özellikle 1. ve 2. Dünya  Savaşları’ndan sonra bu ırkla ilgili bir çok kahramanlık hikayeleri anlatılmış ve ırkın iş yapabilme yetenekleri neredeyse bütün dünya tarafından duyulmuştur. Alman Çobanları savaş sırasında mesaj taşıdılar, koruma yaptılar, nöbet tuttular, düşmanı işaret ettiler, yaralanmış askerleri aradılar ve binlerce kayıp askerin hayatlarını kurtardılar.
Alman Çoban Köpekleri Working line ve Show line olarak ikiye ayrılır dersek yanlış olmaz. İkinci dünya savaşından sonra Almanya iki parçaya ayrıldı. 7 Ekim 1949 tarihinden sonra DDR (“Deutche Demokratishe Republik” (Doğu Almanya)) sosyalist ve komünist rejim tarafından yönetilmeye başlandı.  Doğu Almanlar bu tarihten sonra 1899 yılında bu muhteşem ırkın yaratıcısı olan Captain Max von Stephanitz’in kurmuş olduğu SV Verein für Deutsche Schaferhunde, Alman çoban köpeği derneğinden ayrıldılar ve kendi derneklerini kurdular. 1990 yılında iki Almanya birleşseler de yarım yüzyıllık süre Alman çoban köpeğini doğu ve batı Almanya’da  eğitilebilirlik ve görünüm olarak farklı hale getirmişti. Batı Almanlar iş yapabilirliğe önem vermekle birlikte görünüme çok daha fazla önem vermişlerdi fakat Doğu Almanlar belki  komünist rejimin de etkisiyle her zaman için köpeklerinde iş yapabilirliği ön plana almışlardır. Bu yüzden Doğu Alman Line (DDR) Alman Çoban Köpeklerinin tüm dünyada polis ve askeri servisler tarafından kullanılması bir rastlantı değildir.
Genel Görünüm:

Alman çoban köpeğini tanımlarken söylenecek ilk şey, çok güzel bir ifadeye sahip olduklarıdır. Dikkat kesildiklerinde, ileriye bakan kafa, dik duruşlu bir boyundan yüksek cidagoya iner. Düzgün bir sırt çizgisi, doğru yerde doğru açıda bulunan bir sağrı ve yere sağlam basan ayaklarla asil bir duruş sergilerler.

Alman çoban köpeğini diğer ırklardan ayıran davranışsal daha doğrusu genetik özellik çok dengeli bir tabiatı olmasıdır. Sağlıklı, uyarılmış bir zihne sahip ve terbiye edilmiş bir alman çoban köpeği çocuklarla iyi anlaşan, aileye karşı dost olduğu kadar dışarıya karşı süpheci ve kendi bölgelerinde korumacı olup, Sürü gütme, Arama kurtarma, Terapi, Handikap, Bomba, Narkotik, Savunma, Saldırı ve başta SchH olmak üzere bir çok köpekli spor ve branşta başarıyla görev yapabilecek neredeyse tek ırktır.

Alman çoban köpeğini diğer ırklardan ayrı tutan en büyük özellik neredeyse tüm branşlarda iş yapabilme kabiliyetlerinin olmasıdır. Asker, Polis, İtfaiye, Arama kurtarma ekipleri ve sivil güvenlik birimleri iş köpeği olarak ekip arkadaşlarını Alman çoban köpeğinden seçmektedir.

Doğru anatominin sağladığı “tırıs yürüyüşü” nü izlemek ise insana ayrı bir zevk verir. Bunun hiç bitmemesini istersiniz. Hele de bu tırısı, sürüsünü güderken yeşillikler içinde koyunların etrafında sergiliyorsa şölen bitmeden oradan ayrılmayın.

Aklımıza kazınan köpekli film kahramanlarının hepsi Alman çoban köpeğidir. Rintintin, K9 filmi, Komiser REX ve Günümüzde Türkiye’de  Pulsar Bunlar ilk akla gelenlerdir.


köpek eğitimi
köpek pansiyonu
köpek oteli



Bilinçli bir şekilde amaca uygun olarak iyi bir üreticiden alınmış sağlıklı bir yavru köpeğin yaşamınıza katacağı mutluluğu hayal bile edemezsiniz yeter ki siz yavru sahibi olma kararınızı kendinizden emin bir şekilde vermiş olun!

Erdinç Sarımusaoğlu

Profesyonel Köpek eğitmeni


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder